Ursula Schwab, Sari Hartikainen

Ravitsemussuositukset

Kuopion Kotitalousopettajat ry:n tunnusartikkeli puinen ”Hyvä kello kauas kuuluu” -ruokakello luovutettiin Ursula Schwabille yhdistyksen jäsenillassa 24.10.2023. Kuvassa vas. Ursula Schwab ja puheenjohtaja Sari Hartikainen.

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab, PhD kertoi uusista ravitsemussuosituksista. Schwabin edellisestä vierailusta oli aikaa peräti 15 vuotta. Kuulijoita oli melkein 20 ja heitä oli myös Iisalmesta saakka. Ryhmä esitti paljon kysymyksiä ja illan aikana syntyi vilkasta keskustelua.

Ursula Schwab on toiminut suositusten päivitystyötä johtaneen työryhmän jäsenenä. Hän tekee tutkimusta, opettaa yliopistolla sekä tekee myös kliinistä hoitotyötä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Schwab on tullut tutuksi suurelle yleisölle, koska häntä pyydetään usein asiantuntijaksi ravitsemuksesta ja ruokatrendeistä kertoviin artikkeleihin. Uudet ravitsemussuositukset löytyvät mm. Ruokaviraston sivuilta ja www.norden.org.

Ursula Schwabin vinkit:
Proteiinisuositus on nykyisin 0,83 g/ kg, yli 65-vuotiaille 15-20 % energiansaannista.
Perunan syöntiä suositellaan edelleen.
Siipikarjan liha on hyvä vaihtoehto, mutta siipikarjan rehu kuormittaa ympäristöä.
Soijamaidossa on kaikki aminohapot, mutta soijan viljely tuhoaa sademetsiä.
Suositeltu suolan määrä on 5 g päivässä.
Kaupassa paistopisteen leivät ovat liian suolaisia.
Kalsium- ja rautatabletin ottamisen välin pitää olla vähintään 4 tuntia.
Bataatti ei sovi kilpirauhaspotilaille.
Plus maito sopii hyvin ikääntyneille.
Jos kolesteroli on liian korkea, 3-4 kananmunaa viikossa riittää.

Ennakkoinfo
Vietämme jäseniltaa ti 24.10. klo 16.45 ravitsemuksen merkeissä OAJ:n toimistolla Kirkkokatu 33 B 15. Vieraana on Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori  Ursula Schwab, PhD.
Ilmoita tulostasi sihteerille tissariraija@gmail.com tai p. 0407435546.