Kuopion kotitalousopettajat vierailivat Lignell & Piispasen vierailukeskuksessa Bellanrannassa ke 6.11. Alussa pidimme ylimääräisen kokouksen, jossa valitsimme uudeksi puheenjohtajaksi Katja Uuksulaisen. Katjan työpaikka on Minna Canthin koulun kotitalouden lehtorina.
Ensin Antti Karppinen esitteli yhtiön historiaa yli 170 vuoden ajalta. Muuan Kustaa Raninen tuli aikoinaan laivalla Savonlinnasta Kuopioon, joidenkin tietojen mukaan avojaloin. Ranin oli Kuopion ensimmäisiä tukkukauppiaita ja laivanvarustaja, joka sai kauppaneuvoksen arvonimen. Menestyvän liikemiehen nimi muuttui Gustav Raniniksi.
Lignell & Piispanen on Suomen toiseksi vanhin saman suvun omistuksessa oleva perheyritys. Nyt töissä on jo kuudes sukupolvi. Emoyhtiö on edelleen Oy Gust Ranin.
Tehdas valmistaa Kuopiossa juomia ”metsästä lasiin” -filosofiaa kunnioittaen. Jo vuonna 1900 mesimarjalikööri voitti kultaa Pariisin maailmannäyttelyssä.
Aikoinaan panimo toimi nykyisen ravintola Mustan Lampaan tiloissa. Panimon vanhat ovet, jotka joku pelasti aikoinaan roskalavalta, ovat esillä kokoustilassa. Ovet on tehnyt kuopiolainen puuseppä Paananen. Ovessa on oluen valmistusta ja nauttimista kuvaavia tauluja ja mm. tekstit:
On juoma hyväoloinen, tynnyriin tyhjennettävä.
Pani naiset naurusuulle, miehet mielelle hyvälle.
Historia jälkeen saimme maistaa mustikkavodkaa. Se oli väritön juoma, joka maistui – tietysti mustikalta.
Tehdaskierroksella näimme tislaamon valtavat juomatankit ja pakkaamon pullotus- ja etikettikoneet. Antti Karppinen selosti meille, mitä tarkoittaa uuttaminen. Kiersimme myös pienen museo-osaston, johon oli koottu mm. vanhoja työvälineitä ja pulloja sekä kuvatauluja.
Lopuksi saimme maistaa punaista uutuusjuomaa Lingoncelloa, joka on kehitetty kilpailijaksi italialaiselle Limoncellolle. Lingoncello on valmistettu puolukasta ja se toimii hyvin digestiivina ja cocktailien raaka-aineena. Hyvältä maistui!
Kuvassa vas. Sari Hartikainen, esittelijä Antti Karppinen ja Miia Palmu-Niemelä.